Digital indsamling på Nordiska Museet


lampor

Enter a caption

Exempel på bilder insamlade i november 2015 via webbplatsen, och kommunicerad via Facebook.

Forsmag på kursusoplæg  i Odense 21.1.2016

Under LFF:s seminarium kommer Kajsa Hartig att berätta om Nordiska museets utredning kring digital insamling (2015), ge exempel på insamling av fotografi via digitala kanaler, och belysa några av de utmaningar Nordiska museet ser framöver.

Under 2015 genomförde Nordiska museet en intern utredning om digital insamling av bild och text. Utredningen genomfördes som svar på ett behov väckt av framförallt museets arkivpersonal, ett behov av att se över såväl strategier som mer detaljerade frågor om tillgänglighet, filformat, insamlings- och dokumentationsprocesser, strukturering och långtidslagring.

Parallellt hade frågor om digitala insamlingsmetoder och processer också väckts vid avdelningen Nya medier, främst med fokus på publikengagemang. I detta arbete har fotografi fått ett allt större fokus, inte minst för att webben idag är visuell och fotografi spelar en viktig roll i kommunikation i sociala medier.

En viktig utgångspunkt för utredningen var en genomgång av hur museet arbetat med insamling hittills, och en kartläggning av de olika typer av insamlingar som görs. Sedan femton år tillbaka sker insamling genom olika initiativ via digitala kanaler. Främst har museets webbplats använts, och de senaste åren har sociala medier använts för att sprida kunskap om insamlingarna. Erfarenheterna är goda, och har gett kunskap om möjligheter och utmaningar med att samla digitalt födda texter, bilder, filmer med mera.

 

Advertisement

Om madeleineschlawitz

Collection Manager / Stills and Posters Archivist
Dette indlæg blev udgivet i Landsforeningen. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s