The Melting Pot
Når indsamling og formidling af fotografi og film smelter sammen
LFF-kursus 21. januar 2016 kl. 10 – 16 i Historiens Hus i Odense
Dagens tag: #meltingpot_LFF
I år giver LFF kurset forskellige vinkler på hvad der sker, når indsamling og formidling af film og fotografi smelter sammen i den digitale verden og den konsekvens det har for ABM-institutionernes indsamlings-, formidlings-og kommunikations strategier. Der skal tænkes kuratering, indsamling og bevaring på nye måder, når fødekæden (indsamling, registrering, bevaring, tilgængeliggørelse og formidling) smelter sammen på nye måder i uventede scenarier og spiraler i sociale medier og på internettet.
Program:
10.00 – 10.30: Indregistrering & kaffe m. blødt brød
10.30: Velkomst v/LFFs formand Bente Jensen, Aalborg Stadsarkiv
10.40 – 11.10: Livserfaringer og de sociale medier
Kim Furdal, Museumsinspektør på Museum Sønderjylland Facebooksiderne ”Gammelby xx” og sider på andre sociale medie platforme følger en tradition for hjemstavnshistorie, som er kendt siden 1970erne. Kim Furdal trækker nogle linjer op i en lokalhistorisk tradition med vægt på den personlige tilgang og tab af steder og mennesker med særlig vægt på det fotografiske element i siderne.
11.10 – 11.30: ”Det gamle Næstved” på Facebook
Emilie Eskelund Larsen, arkivar, Næstvedarkiverne
Emilie Eskelund Larsen fortæller om erfaringer fra arkivets samarbejde med private aktører om Facebook-siden ”Det Gamle Næstved” og bruge siden som en indsamlingsplatform. Det ene fantastiske billede efter det andet blev postet som arkivet gerne ville arkivere – men hvordan reagerer brugerne, når man optræder med fag-kasketten på. når siden er ”bruger-styret”?
11.30 – 11.50 Strategier for brug af sociale medier, Instagram (og lidt Facebook), til andet end formidling, Kitt Boding-Jensen, Den Gamle By I to projekter har Den Gamle By brugt Instagram til dokumentere henholdsvis musiklivet i Aarhus og året: 2014 med fokus på boligen. Med afsæt i de to cases vil Kitt Boding-Jensen fortælle, hvordan forskellige strategier fører til forskellige resultater og hvilke udfordringer, vi har mødt undervejs.
11.30 – 12.30 : Paneldebat med deltagerne
Moderator: Bente Jensen
12.30 – 13.15: Frokost og kaffe
13.15 – 13.45: Nordiska Museets digitale indsamlingsstrategi – erfaringer og konsekvenser
Kajsa Hartig, Senior advisor og verksamhetsutvecklare, Nya medier, Nordiska Museet, Stockholm Med udgangspunkt i Nordiska Museets digitale tilbud diskuterar Kajsa Hartig erfaringer med digitale indsamlingsstrategier og udfordringer, når man arbejder med digital indsamling af fotografier, film og beretninger.
TEMA – Projekters efterliv: Hvad sker der med det materiale, som er genereret i ”gamle” formidlingsprojekter som fx VÆGGEN og 1001 FORTÆLLINGER – er der liv 2 år efter lancering?
13.45-14.05 : 1001 Fortælling er 2.0
Morten Nybo, Kulturstyrelsen
14.05-14.30: Væggen 2.0
Jakob Ingemann Parby, museumsinspektør, Københavns Museum: VÆGGEN 2.0 -Udfordringer og potentialer ved borgerinddragende formidling og indsamling i byrummet og på nettet. Oplægget vil med baggrund i projektet VÆGGEN, som blev sat i gang i 2010, evaluere resultater og problematikker i forhold til indsamling og billeder digitalt og de konsekvenser, projektet har haft for fremtidig digital indsamlingsstrategi.
14.30 – 15.00: Frugt og Vand
15.00 – 15.20: #collectingsocialphotography – Nordisk digitalt indsamlingsprojekt Elisabeth Boogh (Stockholms Läns Museum), Kajsa Hartig (Nordiska Museet), Bente Jensen (Aalborg Stadsarkiv) og Anni Wallenius (Finnish Museum of Photography)
De præsenterer ”state of the art” i et nordisk projekt, der skal undersøge hvilke nye praksisser, der opstår, når fotografiet ophører at være et statisk og klart afgrænset udsagn, der hovedsageligt kan betragtes som videnskabelig dokumentation og nu mere er en del af en dialog eller en online samtale. Hvilke konsekvenser har denne ændring potentielt for indsamling og forståelse af fotografiet, når det på sin vis erstatter traditionelle analoge medier som dagbog og brevsamlinger. -se mere om projektet på: http://collectingsocialphoto.nordiskamuseet.se/
Oplægget er på engelsk.
Opsamlende panel og invitation til sommerseminar 2. juni i Gentofte
Afslutning kl. 16.00
___________________________________________________________________
Praktisk: Kurset foregår i Historiens Hus, Klosterbakken 2, 5000 Odense
Pris: Medlemmer 475,- kr. Ikke-medlemmer 675,- kr. Studenterpris: 200 kr. Prisen er inkl. frokost og øl/vand. Vegetarmenu eller anden diæt kan forudbestilles ved tilmelding
Bindende tilmelding senest 18. januar 2015 til LFFs kasserer: Niels Løgager Nielsen: nielslog@yahoo.dk – HUSK at oplyse evt. EAN-nr. og navne på deltagere ved tilmelding!
AFBUD skal ske senest 3 dage inden kurset afholdes.
Spørgsmål: Bente Jensen, Aalborg Stadsarkiv, bente.jensen@aalborg.dk eller Madeleine Schlawitz: madeleines@dfi.dk
Foto: Køkkenpersonale, en sommer et ukendt sted i Aalborg, Ukendt fotograf (Aalborg Stadsarkiv)
Pingback: #del dit køleskab | Landsforeningen til bevaring af Foto og Film