LFF – sommerseminar Juni 2012 på Gentofte Hovedbibliotek


På en skyet forsommerdag mødtes arkivarer, bibliotekarer og andet godtfolk endnu engang for at deltage i et af foreningens seminarer – denne gang med emnet ”Iscenesættelse af virkeligheden i det kulturhistoriske fotografi og film”. Vi havde pænt med tilmeldinger, men i den sidste uge før seminaret myldrede det ind med tilmeldinger og salen var næsten fuld, da deltagerne efter kaffe og lune croissanter indledte seminaret kl.10.30.

Politikens tidligere fotochef og nuværende fotograf Per Folkver beskrev i sit oplæg en virkelighed for os, hvor alle elementer i samtlige billeder vi ser, har været filtreret gennem minimum 2-3 temperamenter før udgivelsen i bog, dagblad eller lign. Det er disse billeder, vi som kulturarvens kuratorer og kustoder skal finde mening i og anvende i vores arbejde! Så allerede fra morgenstunden var objektiviteten problematiseret, den del af vores arbejde er vi heldigvis fortrolige med – det var dog, som altid, godt at få rusket op i rygmarvsreaktionerne endnu en gang. En væsentlig pointe i Per Folkvers oplæg var at vores tid faktisk kan betragtes som værende mere etisk funderet end fordums tider, i hvert fald for så vidt angår hvor meget man tillader sig at manipulere med billederne i redaktionen. Til gengæld kan vi så ikke længere opdage det, når det er sket. Så god er teknikken potentielt.

Mattias Bäckström fra Göteborgs Universitet forsker i folkelivsfremstilling i skandinaviske billeder og medbragte en række slående eksemplar på at intet er som det ser ud til at være, men at tekster knyttede til billeder af bondeliv og jævne folk helt skamløst beretter hvordan virkeligheden må og skal se ud for at være god, rigtig og troværdig! Et fascinerende oplæg, som vi sagtens kunne have forlænget.

Danmarksfilmen er en særlig genre i dokumentarfilmens historie og Professor Ib Bondebjerg fra KU kom med flere overraskende bud på, hvilke film der kunne opfattes som sådan, ud over de mere kanoniske værker, som fx PHs Danmarks-film fra 1935 og Jørgen Leths ”Livet i Danmark” fra 1971. Mange film optræder mere som en billecollage end som helstøbte værker! Desværre blev Ibs oplæg forstyrret af tekniske problemer, men filmene eller dele heraf kan ses på www.filmstriben.dk eller på www.youtube.com. Således kan man ved selvsyn konstatere at også Anders Østergårds film om Gasolin’ fra 2006 kan betragtes som et bud på i hvert fald en mere urban national selvforståelse. Find gerne selv flere eksempler!

Vi indtog frokosten i det fri – nogle dejlige madposer fra www.madmedmening.dk som hermed varmt anbefales. Desværre var programmet noget presset, så vi hastede atter ind i Øregårdssalen til et medrivende oplæg fra Norge – Harald Østgård Lund fra Nationalbiblioteket i Oslo har gennem en årrække forsket i polarheltebilleder med særlig fokus på Fridtjof Nansen og Roald Amundsen – og det var fuldstændig fantastisk at se med, når Harald Østgård pillede de visuelle fremstillinger fra hinanden og påviste at det stort set alt sammen var falsk – i hvert flad set i en streng sandhedsorienteret dokumentaroptik – og dernæst demonstrere at det var relativt ligegyldigt, for der fandtes alligevel en indre sandhed og en indre integritet, som bar billederne igennem vores røngtenblik på smukkeste vis.

Oplægget gik over tid og det gjorde desværre at lektor Rikke Andreassen fra RUC ikke fik helt optimale betingelser for at gennemføre sit spændende oplæg om billeder af ”De eksotiske”, som handlede om visuelle fremstillinger af mennesker fra andre kulturer. Mere præcist de mennesker, som fra midten af 1800-tallet og frem til 1.verdenskrig blev udstillet rundt om i Danmark til stor moro for folket og endnu større forargelse for flere.

Rikke Andreassen havde en lille, men væsentlig krølle på sit oplæg, nemlig den at hun og hendes forskningsteam faktisk VAR blevet snydt af billedmaterialet i deres arbejde og at dette afstedkom en ny tangent i forskningen, nemlig den, at mange danske kvinder blev fremstillet som værende dårende skønheder fra fjerne kyster. Afslutningen på dagen stod Mette Kia Krabbe Meyer for, bestyrelsesmedlem af LFF og leder af kort- og billedafdelingen på KB. Mette Kia bragte os cirklen rundt med sit oplæg om ”1920’ernes rene fotografi” med særlig fokus på Jonals – et fotokollektiv i Bredgade i københavn, som gjorde en dyd af at forholde sig mere objektivt til fotografiet.

Efter seminaret afholdt LFF generalforsamling og bestyrelsen konstituerede sig inden en velfortjent middag. Det var en fin dag med mange spændende vinkler på kendte områder og mange nye vinkler på kulturhistoriens visuelle dokumenter!

Vi ses igen i Odense til kursus 23.1.2013.

Advertisement
Dette indlæg blev udgivet i Landsforeningen. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s