LFF vinterseminar 2024 – XXL arkiver


LFF vinterseminar 2024 om muligheder og udfordringer i de uendelig mange millioner historiske pressefotografier og timevis af TV-udsendelser bevaret i arkiver, biblioteker og museer, herunder DR’s historiske arkiv. Vi slutter dagen med at en opdatering om nyt inden for ophavsretsområdet.

1. februar kl. 10 – 16 i Historiens Hus, Klosterbakken 2, Odense

Årets LFF vinterseminar giver indblik i, hvordan arkiver, biblioteker og museer arbejder med foto- og filmarkiver fra dagspresse og TV lige fra aflevering, registrering, rettigheder til formidling. En rød tråd i seminaret er erfaringsudveksling præsenteret ud fra konkrete eksempler – fra lokale aviser i forskellige dele af Danmark til DR’s historiske arkiv. Seminaret indledes med pressefotografiets historie og slutter med det nyeste om ophavsret.

De ofte meget omfangsrige arkiver understreger generelle problematikker og muligheder, som er universelle for store såvel som små arkiver, biblioteker og museer, der opbevarer dagspressens og virksomheders store arkiver – XXL.

Program

10.00: Indskrivning og blødt brød.

10.30 – 10.40: Velkomst ved LFFs forperson

10.40 – 11.15: Nedslag i pressefotografiet gennem 100 år.
Irene Greve, journalist og redaktør af: Vidnerne Historien – Dansk Pressefotografi i 100 år
Pressefotografiet blev født ud af en simpel begejstring over, at det var muligt at fastholde øjeblikke og bringe præcis denne kopi af virkeligheden videre til mange, mange mennesker. Med tiden udviklede det sig til et selvstændigt medie, der spænder vidt i dybde og bredde, og som har vist sig at kunne forandre verden. Eller i hvert fald ændre måden, vi tænker om noget og nogen på.

11.15 – 12.00 Frie medier og stærkt indhold: Online fjernadgang til DR’s egenproduktion via Det Kgl. Bibliotek
Ditte Laursen, afdelingsleder, Det Kgl. Bibliotek
Som en del af den nye medieaftale og i en arbejdsdeling med DR, har Det Kgl. Bibliotek opgaven med at sikre, at udsendelser produceret af DR gøres frit tilgængelige for alle borgere som digital kulturarv. I oplægget fortæller afdelingsleder Ditte Laursen om det spændende og udfordrende arbejde med at gøre potentielt millioner af udsendelser tilgængelige for danskere.

12.00 – 13.00: Frokost

13.00 -15.00
Dagspressens billedarkiver – fra aflevering til brug

Fem stadsarkiver deler erfaringer om hele processen fra aflevering af lokale aviser, fra indsamling, udvalg, registrering, tilgængeliggørelse i databaser til brug og formidling af fotografierne. Hvad kan pressefotoarkiverne bruges til, hvordan håndteres de store mængder? Hvad er erfaringerne med at inkludere frivillige i registreringen af billederne med meget mere?

Fyens Stiftstidende. Stadsarkivar Johnny Wøllekær Odense Stadsarkiv 
I 1998 modtog Odense Stadsarkiv 900.000 negativer fra Fyens Stiftstidende fra perioden 1953-1970. Registreringen er udelukkende foretaget af frivillige og ansatte under arbejdsmarkedspolitiske ordninger. Siden er negativsamlingen for årene 1970-1994 også afleveret og en del af samlingerne gjort tilgængelig på www.fynskebilleder.dk, en hjemmeside udviklet i samarbejde mellem avisen og arkivet.

Nordjyske Medier/Aalborg Stiftstidende. Arkivar Anders Lykke Widt, Aalborg Stadsarkiv
Stadsarkivet har modtaget pressefotos fra en periode, der dækker 1970-2020. Afleveringen indeholder således både analoge og digitale billeder. Den nyere del af samlingen dækker hele Nordjylland. Arkivet vil dele erfaringer med at udvælge fra den omfangsrige digitale samling og fra de første steps med at inkludere frivillige i registreringen,

Århus Stiftstidende. Arkivar Janne Marie Barslev. Aarhus Stadsarkiv  Aarhus Stadsarkiv har siden 2012 arbejdet med at registrere og digitalisere pressefotografier fra Århus Stiftstidendes arkiv. Samlingen dækker perioden 1930-2000 og er inddelt i forskellige emne- og personkategorier. Indtil videre er det blevet til ca. 30.000 digitale billeder og over 100.000 registreringer. Et arbejde, der ikke kunne lade sig gøre uden frivillige.

Randers Amtsavis. Stadsarkivar Tina Knudsen Jensen og arkivar Mathilde Storvang, Randers Stadsarkiv
I forbindelse med at Randers’ eneste tilbageværende daglige avis flyttede i 2017 fik stadsarkivet tilbud om at overtage avisens samling af papirfotos og negativer fra o. 1950 til 2000. De dækker geografisk Randers, Djursland og oplandet. Arkivets gruppe af frivillige arbejder med at identificere og registrere den store mængde af billeder.

Jydske Tidende og Kolding Folkeblad. Stadsarkivar Lene Wul, Kolding Stadsarkiv
Stadsarkivet har gennem årene modtaget flere store pressefotografsamlinger fra Jydske Tidende og Kolding Folkeblad/JydskeVestkysten fra perioden 1953 til 2014. Digitaliseringen og registreringen af dem har været gennemført løbende og sporadisk ud fra forskellige hensyn – både ophavsretsmæssige og ressourcemæssige. Forskellige forhold har imidlertid gjort det vanskeligt at lægge en overordnet og samlet digitaliserings- og formidlingsstrategi på trods af samlingernes aktualitet og efterspørgsel på dem. 

Paneldebat med sessionens oplægsholdere.

15.00 – 15.15 Kaffe

Kl. 15.15  – 15.45
DSM direktivet og implementeringen af det i dansk ophavsret
Merete Sanderhoff, Seniorrådgiver inden for digital museumspraksis, Statens Museum for Kunst

Folketinget vedtog i juni 2023 endelig at gennemføre den del af EU’s DSM-direktiv, (Digital Single Market)., der endnu ikke var blevet er en del af dansk lovgivning. Direktivet har overordnet til formål at modernisere og sikre den rigtige balance i ophavsretten, så den blandt andet følger den teknologiske udvikling. Hvad betyder det for kulturarvsinstitutionerne ? Har direktivet bragt forbedringer for håndteringen af den digitale kulturarv – ikke mindst for brugerne ?

Praktiske oplysninger

Pris: Medlemmer 475,- kr. Ikke-medlemmer 675,- kr. Studerende gratis (men husk tilmelding). Arbejdssøgende, pensionister og frivillige kan deltage til medlemspris.

Prisen er inkl. forplejning. Menuen er som udgangspunkt vegetarisk. Kød eller fisk kan tilvælges. Eventuelle allergier bedes oplyst ved tilmelding.

Bindende tilmelding senest 25. januar 2024 til bestyrelsesmedlem i LFF: Bente Jensen på e-mail: bente.jensen@aalborg.dk

Hvis der er særlige forhold, der gør sig gældende ved betaling, bedes disse oplysninger oplyst ved tilmelding.

HUSK at oplyse evt. EAN-nr. og navne på deltagere ved tilmelding.

Foto: Pressefotografer ved mindehøjtidelighed på Østerbro efter terrorangrebet i februar 2015. (Fotograf Henrik Abildgaard Christensen)

Dette indlæg blev udgivet i bevaring, fotografi, indsamling, indsamlingsstrategi, ophavsret, seminar og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv en kommentar