LFF Sommerseminar: Billeder i modens, beklædningens og tekstilindustriens kulturhistorie 15. juni 2023 i Herning


Sommerseminar 15. juni 2023 på Tekstilmuseet, Museum Midtjylland
Vestergade 20 i Herning

Velkommen til  LFF sommerseminar, som helt oplagt i forhold til temaet bliver afholdt på Tekstilmuseet i Herning – “Byen hvor trådene knyttes”.  Seminaret har tre vinkler, der tilsammen  afspejler emnets, mode,  beklædning og tekstil,  bredde og relevans for foto- og filmsamlingerne i arkiver og museer:

  • Modefotografiets historie i Danmark og genrens betydning for moden
  • Beklædning og mode som nøgle til datering og aflæsning af historisk fotografi og film
  • Indsamling, dokumentation og formidling af tekstilindustriens historie 

Hensigten med præsentationerne på årets  LLF sommerseminar er at give deltagerne et nyt blik på tekstil og mode på film og billeder samt redskaber til indsamling, registrering og formidling af foto og film  i arkiver og museer. 

Program 

10.00  Indskrivning og blødt brød

10.30   Velkomst ved Signe Trolle Gronemann, LFF forperson

10.40  Dansk Modefotografi  –  en tidsmaskine
Tove Thage, kunsthistoriker og forfatter
Modefotografiet er et ubehandlet felt i dansk mode- og fotografihistorie. Oplægget tager udgangspunkt i Tove Thages bog om dansk modefotografi  i perioden 1910-2010,  om de danske modefotografers billeder af moden og deres epokegørende bidrag inden for hele modefeltet. Thage tager os med i modefotografiets historie, der begynder i 1848. med den barrikade-hoppende digter Baudelaire i det revolutionshærgede Paris, strækker sig til stumfilmens muser, baronesse Blixens hatte-fuglebur og frem til ’nullernes’ fortællende og destabiliserende antimodebilleder. Det 100-årige tilbageblik gør det klart, at det er os, der definerer billedernes værdi. 

11.25  Stiv flip og seler – herredragten i dansk fotografi
Mikkel Venborg Pedersen, seniorforsker,  Nationalmuseet
Mikkel Venborg Pedersen er forfatter til flere større værker om beklædning, forbrug og mode, blandt andre “Den perfekte Gentleman” og “Moden i Danmark”. I hans oplæg får vi en billedrig indføring i herremoden og dens forskellige udtryk. På fotografier kan herredragtens udformning og forskellige elementer fortælle noget om fotografiets datering eller personernes erhverv, status eller sociale tilhørsforhold. 

12.15 frokost 

13.00  Historien om tekstilindustrien i Midtjyllands dramatiske op- og nedture
Kristine  Holm Jensen, direktør for Tekstilmuseet, Museum Midtjylland
Midtjylland var i flere århundreder et af de fattigste og mest øde områder i Danmark. Men da tekstil- og beklædningsindustrien blomstrede i midten af det 20. århundrede, skabte det store forandringer. På Tekstilmuseet fortælles  historien om de mange fabrikker, der skød op i baggårde og kældre, og om de tusindvis af mennesker, der tog springet og blev en del af det tekstile Midtjylland. De var med til at forvandle området fra landbrugsland til moderne samfund og satte sig utallige spor.

13.30 Tekstilbyen Ikast i billeder
Carsten Jensen, kulturkonsulent og leder af lokalhistorisk arkiv, Ikast-Brande Kommune
Midtjylland – herunder især Herning, Ikast og Brande – var centrum for den danske tekstil- og beklædningsindustri i det 19. og 20 århundrede. I oplægget vil der være et udpluk af interessante og flotte fotos fra tekstilbyen Ikast fra samlingen. I Ikast by voksede tekstilvirksomheder frem i midtbyens gader mellem kirken (fra ca. 1185) og jernbanen (fra 1877). Carsten Jensen sætter fokus på byen som en entreprenant midtjysk stationsby med en væsentlig tekstilhistorie – og kultur. 

14.00 Spørgsmål

14.15 Kaffe 

14.30  Magasin Du Nords arkiv – drømmebilleder og dansk forbrug

Trine Halle, Designmuseum Danmark, formidlingschef

Trine Halle stod sammen med Københavns Stadsarkiv for digitalisering af Magasin Du Nords store fotoarkiv. Magasins arkiv rummer en rigdom af modebilleder og reklamefotos, som fortæller historier om danskernes forbrugsdrømme og modens skiftende tendenser.  I oplægget får vi masser eksempler fra denne unikke billedsamling og kilde til danskernes smag og stil. 

15.00  Modekongen Holger Blom – aftryk på film og billeder
Marianne Verge, forfatter
I efterkrigstiden hed Danmarks modekonge Holger Blom (1905-1965).  Marianne Verge vil give eksempler på Holger Bloms aftryk på tidens film og billeder. Hans modelsalon i Holmens Kanal beskæftigede i travle tider et halvt hundrede ansatte, og her blev både Erik Mortensen og Jørgen Bender udlært. Blom var en mester ud i at drapere og skabte chikke kjoler efter parisisk forbillede, når han klædte kvinder som Bodil Kjer og Helle Virkner på både privat og til scenen. Marianne Verge er forfatter til bogen Modekongen Holger Blom og har været med til at lave udstilling om ham på Museum Skanderborg i Bloms fødeby. 

15.30:  Afrunding, info om næste seminar og tak for i dag  

Praktiske oplysninger

Pris: Medlemmer 475,- kr. Ikke-medlemmer 675,- kr. Studerende gratis (men husk tilmelding). arbejdssøgende, pensionister og frivillige kan deltage til medlemspris. 

Prisen er inkl. forplejning. Menuen er som udgangspunkt vegetarisk. Kød og fisk kan tilvælges. Eventuelle allergier bedes oplyst ved tilmelding. 

Bindende tilmelding senest 6. juni  til LFF’s kasserer: Niels Løgager Nielsen på email: nielslog@yahoo.dk  

Hvis der er særlige forhold, der gør sig gældende ved betaling, bedes disse oplysninger oplyst ved tilmelding. 

HUSK at oplyse evt. EAN-nr. og navne på deltagere ved tilmelding. 

Fotos: Modeshow Aarhus 1964, (Gottfredsen, Den Gamle By) ,  Hindenburg og Søn, 1880’erne (Nationalmuseet), Tekstilfabrikken Racell 1966 (Brems, Aalborg Stadsarkiv)

Advertisement
Dette indlæg blev udgivet i Landsforeningen. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s