Kulturarven og den grønne omstilling


LFF-kursus 26. januar 2023 kl. 10.00‐16.00

i Historiens Hus Klosterbakken 2 i Odense

Hvilket billede ser du for dig, når du tænker på klimakrisen. En isbjørn i nød? En pruttende ko? Et strømslugende serverrum? En klimademo foran Christiansborg? En tørkeramt mark i Jylland? Vindmøller på Lolland? En kulturinteresseret bruger, der streamer digital kulturarv?

Klimakrisen og den grønne omstilling har en visualitet. Fotos og film kan hjælpe os med at forstå og forholde os til kompleksiteten. De kan både skabe handling og apati, udgøre fortærskede klicheer og give os nye nuancer. For at indsamle, dokumentere og formidle både krisen og omstillingens i DK, må vi forholde os til denne visualitet. 

Kulturarven spiller en rolle i den grønne omstilling. Som sektor skal vi som alle andre bidrage med at sænke vores C02 udledning, som med udstillingsrum og læsesale, omfattende digitalisering af samlinger og klimastyrede magasiner ikke er ubetydelig. 

På dette seminar får du ingen lette løsninger, men et bred indflyvning på nogle af alle de klimarelaterede problemstillinger, som vil fylde og mere og mere i indsamlingen, bevaringen og formidlingen af foto og film.

Program

10.00 Indskrivning og blødt brød.

10.20 Velkomst v. forpersonen

10.30 Hvordan kan fotografiet bidrage til klimakampen?
Fotograf og underviser Emil Ryge vil fortælle om sin overvejelser om, hvordan man som visuel historiefortæller kan bidrage til klimakampen. Hvad kan fotografi bruges til, og hvornår kommer mediet til kort? Ryge har selv i over 12 år været aktivt på Amager Fælled i København, både som dokumentarist og aktivist. Det har fostret overvejelser om, hvordan man mest effektivt bruger sine fotografiske kompetencer. 

11.15  Hvad betyder film i kampen for klimaet?
Dokumentarfilmsinstruktør Phie Ambo
vil fortælle om sit arbejde som dokumentarfilmsinstruktør med fokus på, hvordan hun som aktiv i filmbranchen kan arbejde mere bæredygtigt – og hvordan vi i ABM-sektoren kan inkorporere den grønne dagsorden i vores arbejde med bevaring af dansk film- og fotografikultur. Ambo har bl.a. instrueret filmen ‘70/30′ (2021) om kampen for en dansk klimalov. Filmen følger både politikerne og de unge aktivister, som driver kampen uden for Christiansborg.

12.00 Spørgsmål 

12.30 FROKOST 

13.15 En bred portefølje af bæredygtighed
Byggeteknolog  og projektleder på Skagen Museum Michael Karred Jensen
På Skagen Kunstmuseer arbejder man med bæredygtighed på mange fronter på en gang – og med mange metoder. Alt lige fra energioptimering og svanemærket maling til biodiversitet og genbrug af udstillingsinventar bidrager til en mere bæredygtig helhed på museet. Projektleder Michael K. Jensen fortæller om de mange forskellige konkrete tiltag på museet, og om det formelle samarbejde med Aarhus Universitet i det EU-støttede projekt Grenbizz, der handler om at udvikle energioptimerede tekniske løsninger som f.eks. solceller, vindenergi og osmoseanlæg. Mange af eksemplerne vil være lige til at kopiere og tage med hjem til yderligere inspiration eller konkrete projekter.

14.00 KAFFE, FRUGT, KAGE 

14.20 Bæredygtighed er mere end et smart buzzword.
Maria Berg Briese, formidlingschef og Rune Clausen, museumsinspektør Det Grønne Museum

Det Grønne Museum aktivt arbejder med begrebet bæredygtighed på flere niveauer; både i forhold til indholdsudvikling og ressourceforbrug med konkrete eksempler fra hverdagen på museet.

14.55 Fra politisk aktivisme til hverdagsliv
Anne-Mette Andersen og Wibeke Haldrup, museumsinspektører på Nationalmuseet.
Nationalmuseet har gennem mange år samlet både genstande og fotos ind, der dokumenterer forskellige positioner i klimadebatten og den grønne omstilling. Helt gennemgående har feltet over de sidste ti år bevæget sig fra den politiske aktivisme til også at være en del af danskernes hverdagsbevidsthed, hvor offentlige løsninger implementeres i dagliglivet på mange forskellige måder.  Aktivismen lever stadig væk, men får hele tiden nye udtryk og metoder. Nationalmuseet har arbejdet med disse dokumentationsnedslag i årtier, og man kan nu i arkiverne begynde at se konturerne af paradigmeskiftets og omstillingens politiske og aktivistiske historie.

15.30 Klimadebatprojekt – status fra privatarkivudvalget
Bente Jensen, arkivar Aalborg Stadsarkiv (ODA)
Privatarkivudvalget har igangsat arbejdet med at formulere et indsamlingsprojekt på tværs af lokale, regionale og nationale arkiver og museer samt forskningsbiblioteker om klimadebatten i Danmark. Projektets formål er sikre dokumentationen af debatten  til fremtiden samt fremadrettet at sikre den generelle indsamling og tilgængeliggørelse af nyere dansk kulturarv. Udover at emnet er relevant i sig selv, er den danske debat om de globale klimaudfordringer et eksempel på, hvordan en præsent og presserende problematik sætter digitale spor, der vanskeligt lader sig indsamle af kulturarvsinstitutioner ved hjælp af de eksisterende bevaringsteknologier og -metoder. Visuelle medier som f.eks. foto og film på sociale medier er eksempler på denne problematik.  

15.50 Afrunding, info om næste LFF-seminar og tak for i dag  

Praktiske oplysninger

Pris: Medlemmer 475,- kr. Ikke-medlemmer 675,- kr. Studerende gratis (men husk tilmelding). Arbejdssøgende, pensionister og frivillige kan deltage til medlemspris. 

 Prisen er inkl. forplejning. Menuen er som udgangspunkt vegetarisk. Ønskes der ikke vegetarmenu skal det oplyses ved tilmelding. Husk at oplyse om evt. allergier. 

Bindende tilmelding senest 10 dage før kurset til LFF’s kasserer: Niels Løgager Nielsen: nielslog@yahoo.dk

Hvis der er særlige forhold, der gør sig gældende ved betaling, bedes disse oplyst ved tilmelding.

HUSK at oplyse evt. EAN-nr. og navne på deltagere ved tilmelding.

Foto: Emil Ryge

Advertisement
Dette indlæg blev udgivet i Landsforeningen, seminar og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s