LFF kursus: Metadata – Nøglen til samlingen også i fremtiden


LFFkursus torsdag 31. januar 2019 kl. 10.00 ‐16.00  i Historiens Hus, Odense

seminar19En god registrering – den såkaldte metadata – er et af de allervigtigste redskaber, når vi skal finde og anvende vores samlinger. Men hvad er en god registrering i dag? Og hvad sker der når vores registreringer ikke kun er til intern brug, men bliver brugervendte tekster i takt med at samlinger lægges på nettet?

Kan de gamle dyder med tekstregistreringer og systematik ikke længere stå alene? Og kan ny teknologi gøre vores registreringer mere anvendelige for flere brugere?

På seminaret drøfter vi, hvad gode metadata er, og hvad det betyder at metadata går i arv og dermed selv bliver historiske tekster. Vi bliver præsenteret for forskellige tilgange til metadata og ser på aktuelle cases.

Program

10.00                   Indskrivning og blødt brød

10.25                   Velkommen v. Mette Kia Krabbe Meyer, formand for LFF

10.35                   Hans Dam, professor på Institut for Informationsstudier, KU: Drømmen om perfekte metadata. Oplægget præsenterer forskellige forståelser af kulturarvsinstitutioners metadata i en teoretisk såvel som historisk optik. Det sker i et forsøg på at udforske, på den ene side, betydningen af stabile metadata og, på den anden side, metadatas indflydelse på genstandens betydning.

11.20                   Anna Dahlgren, professor i kunstvidenskab Stockholm Universitet: Metadataens politik. Kulturarvsinstitutionernas bildmetadata produceras är avgörande inte bara för vår förståelse av historiska epoker utan även av samtidens skeenden och aktörer. I ett nyligen startat forskningsprojekt undersöker vi denna metadatans politik genom att titta på praktiker och regelverk i de gränssnitt där kulturarvsinstitutionernas bildsamlingar metadata skapas och dess vidare implikationer och utmaningar.

12.00                   FROKOST og KAFFE

12.40                   Jonas Heide Smith, Statens Museum for Kunst: Inspirationskilder, når samlingerne skal på nettet. SMKs samlinger på nettet er på vej i en version 2.0, hvor der bliver skruet op for brugeroplevelsen. Kom med på rundtur til museumssites i ind- og udland, der har givet inspiration til arbejdet med at få samlinger, metadata og brugernes muligheder til at gå op i en højere enhed.

13.10                   Signe Trolle Gronemann, Københavns Stadsarkiv: Brugerne som medskabere af metadata – motiv- og geotagging på kbhbilleder.dk. Siden oktober 2017 har brugerne af sitet kbhbilleder.dk bidraget med deres viden om Københavns historie og steder og på den måde forbedret registreringen af de fotografiske samlinger.

13.40                   Anders Klindt Myrvoll,  Netarkivet, Det Kongelige. Bibliotek: Billeder og metadata i netarkiver. Billledesøgninger ud fra GPS-placering ved brug af EXIF meta-data og søgning ved upload af billeder. Netarkivet på Det Kgl. Bibliotek er et lukket arkiv. Derfor skal vi se på åbne arkiver fra Ungarn og Grækenland der har brugt Det Kgl. Biblioteks nyudviklede prototype open source kode, SolrWayback, som adgangsløsning til deres webarkiver, herunder billeddata.

14.10                   VAND og FRUGT

14.35                   Bodil Qvistgaard, Nationalmuseet: Genvej til dine arkivdata. Eksemplet er Nationalmuseets Dagbogsprojekt. Ved hjælp af tilgængelige teknologier kombineres fuldtekstanalyse med enkle sæt af demografiske og stedbaserede data, som giver en hurtig genvej til et meget stort materiale.

15.05                  Marianne Sørensen, Billund Kommunes Museer og Søren Poder, crowdsourcingudvikler og projektleder. Dit liv i perspektiv – Borgerinddragelse og fotoregistrering. Vi vil høre om brugerinddragelse, og hvordan der trækkes og forbindes information på tværs af billeder ved at koble den digitale platform med algoritmer (ML) og crowdsourcing.

15.30                   Paneldebat og spørgsmål – Alle oplægsholdere

15.50                   Afrunding og tak for i dag

 

Praktisk

Pris: Medlemmer 475,- kr. Ikke-medlemmer 675,- kr. Studenterpris: gratis (men husk tilmelding). Prisen er inkl. frokost og øl/vand. Vegetarmenu kan forudbestilles ved tilmelding

Bindende tilmelding senest 24. januar 2019 til LFFs kasserer: Niels Løgager Nielsen: nielslog@yahoo.dk  AFBUD skal ske senest 3 dage inden kurset afholdes.

HUSK at oplyse evt. EAN-nr. og navne på deltagere ved tilmelding!

Kurset afholdes i: Historiens Hus, Klosterbakken 2, 5000 Odense C

Spørgsmål til kurset: Kitt Boding Jensen – kit@dengamleby.dk

 

 

Advertisement
Dette indlæg blev udgivet i Landsforeningen. Bogmærk permalinket.

2 svar til LFF kursus: Metadata – Nøglen til samlingen også i fremtiden

  1. Asbjørn S. siger:

    Hej. 🙂

    Hvor finder jeg PowerPoints fra dagen?

    Mvh. Asbjørn S.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s