Fra ODMs nyhedsbrev 6, september 2012


Organisationen af Danske Museer ODM er i øjeblikket involveret i afklaring af flere forhold vedr. ophavsret og copyright. Sager som er fremkommet på baggrund af aktuelle problemer i medlemskredsen. Således er vi, sammen med Kulturstyrelsen og Copydan AVU, ved at analysere museernes ønsker til brug af audiovisuelt materiale – og muligheden for en fælles løsning på de ret uoverstigelige (og meget bekostelige) problemstillinger i den anledning. Tilsvarende er ODM involveret i en afklaring, også sammen med Kulturstyrelsen og en række statslige institutioner m.m., om anvendelse af en overskuelig og betalbar praksis for brug af fotos i museer, arkiver m.m. Generelt stiller de påtrængende og meget komplekse forhold vedr. copyright spørgsmål til hvordan kulturarvens non profit institutioner skal stille sig til at skulle betale (ofte i dyre domme) for at få mulighed for at formidle kulturarven til borgerne.
Klare regler, nem adgang og nem administration er klart at foretrække for museerne, men samtidig er der ingen tvivl om at ensretning af reglerne kan blive endog meget bekostelige – og i sidste ende være direkte til hinder for muligheden for at formidle aspekter af kulturarven. Derfor er det positivt, at der i kulturminister Uffe Elbæks netop offentliggjorte kulturpolitiske dagsorden er udsagn om at ville sætte fokus på arbejdet med digitalisering af kulturarven – hvor ophavsretsspørgsmålene er et meget væsentligt og påtrængende element.

Advertisement
Dette indlæg blev udgivet i Landsforeningen. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s