LFF sommerseminar 11. juni – program


”Vi sad lige og kartede, da fotografen kom forbi…”
– Seminar om den iscenesatte kulturhistorie i fotografi og film

11. juni 2012, kl. 10-16 på Gentofte Hovedbibliotek, Øregårdssalen, Ahlmanns Allé 6, Gentofte.

 
Igen i år afholder LFF – Landsforeningen til bevaring af fotografier og film – sommerseminar. Vi sætter i år fokus på det iscenesatte kulturhistoriske billede. Forskellige dagsordner og ideologier ligger bag den måde fotografer og filmskabere iscenesætter deres billeder af verden, hvoraf adskillige eksempler vil blive afdækket på seminaret. Den viden er det vigtigt at have i baghovedet, når billeder og film skal registreres og formidles, så man ikke begår fejl i beskrivelsen, forståelsen og brugen af fotografi eller film.

Når vi ser på malerier, er vi ofte bevidste om, at vi kigger på kunstnernes fortolkninger af verden. Anderledes er det med foto- og filmmediet. Her er vi ikke altid bevidste om, at vi ser på den version af virkeligheden, som fotografen eller filmskaberen ønsker at præsentere.

For det er ikke alene et spørgsmål om, hvorvidt billederne giver et ’sandt’ eller ’falsk’ billede af verden, men derimod, hvad det egentlig er for historier, billederne i vore samlinger fortæller? Og hvordan vi formidler dem bedst muligt?

Program

10.00 -10.30   Indskrivning og kaffe med blødt brød

10.30-11.10    Per Folkver, fotograf på Politiken: ”Du skal ikke tro på det, du ser” – overvejelser omkring troværdighed og autenticitet i dokumentariske billeder. Der er altid en afsender på et billede og afsenderen har ALTID en holdning.

11.10-11.50    Mattias Bäckström Doktorand i idé- och lärdomshistorie, Institutionen för litteratur, idéhistoria og religion, Göteborgs Universitet: Ett idealhistoriskt bondeliv – socialmoral och empirisk vetenskap i fotografier från Dansk Folkemuseum, Norsk Folkemuseum och Nordiska museet”.

11.50-12.30    Ib Bondebjerg, Professor v. Institut for Medier, Erkendelse og Formidling:
Det billedskabte Danmark. Danmarksfilmen mellem det regionale, nationale og globale. Danmarksfilmen er en etableret genre i dansk dokumentarfilm med de første film produceret allerede i 20’erne. De er ofte blevet til på opfordring fra offentlige myndigheder og institutioner, med støtte fra også det private, men de har lige så ofte givet anledning til voldsomme diskussioner og reaktioner. Billeder af os selv og vores land rammer lige ind i den nationale selvforståelse og bringer ideologiske og kulturelle modsætninger op til overfladen. Med udgangspunkt i 4 Danmarksfilm ml. 1930-2010 tegnes et billede af forandringer i vores Danmarksbillede og selvforståelse og den debat og reaktion de har givet anledning til.

12.30-13.00    Frokost

13.00-13.40     Harald Østgaard Lund, Nasjonalbiblioteket, Oslo:
Fikseringer i fotografi, reproduksjon og norske polarheltbilder

13.40-14.20   Rikke Andreassen: Lektor, ph.d. i Kommunikation, Roskilde Universitet:
De eksotiske og ‘de andre’ i dansk visuel kultur omkring år 1900

14.20-14.40    Kaffe & kage

14.40-15-20    Mette Kia Krabbe Meyer, Leder af Kort- og Billedafdelingen, ph.d., Det Kongelige Bibliotek: Et direkte udsnit af virkeligheden? 1920ernes ’rene’ fotografi i Danmark

15.20-15.25   Afrunding v/formand Madeleine Schlawitz

15.25-16.05    Bonus-foredrag: Christopher (Cal) Lee, Associate Professor at the School of Information and Library Science at the University of North Carolina at Chapel Hill:
 “Evidence in the Image: What Bitstreams Can Tell Us”

16:05-16:15     Kort pause

16:15-17:00     Generalforsamling i LFF. Indkaldelse udsendes separat til medlemmerne

Pris

Medlemmer                                475,- kr.

Ikke-medlemmer                        675,- kr.

Studenterpris                              200,- kr.

Prisen er inkl. frokost, kage og drikkevarer. Vegetarmenu kan forudbestilles ved tilmelding.

Bindende tilmelding senest 28. maj 2012 til LFF’s kasserer:

Niels Løgager Nielsen: nielslog@yahoo.dk

AFBUD skal ske senest 3 dage inden seminaret afholdes.

HUSK at oplyse evt. EAN-nr. og navne på deltagere ved tilmelding!

Spørgsmål vedr. kurset:
Formand Madeleine Schlawitz, madeleines@dfi.dk / tlf. 33 74 35 93 eller
Næstformand Bente Jensen, bej-kultur@aalborg.dk / tlf. 99 31 42 32

*Illustration: Rekonstruktion af et kartegilde fra Holbæk-egnen. Et kartegilde var en sammenkomst, hvor landsbyens unge piger hjalp en husmoder med kartningen og bagefter blev trakteret. (Foto: Søren Bay. Omkring 1900. Dansk Folkemindesamling, Det Kongelige Bibliotek)

Advertisement
Dette indlæg blev udgivet i fotografi, seminar. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s